niedziela, 19 marca 2017

Groszek po grecku

Ziemniaki z groszkiem
Groszek po grecku

Dzień dobry,

Doskonale wiecie, że uwielbiam proste i nieskomplikowane dania pełne kolorów i warzywnych dodatków. Gdy przypadkiem natrafiłam na grecką potrawkę z groszku, od razu wiedziałam, że muszę ją przygotować. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się duże ilości oliwy do gotowania. Od razu uprzedzam, że wolę lżejsze potrawy i ilość użytego tłuszczu mocno ograniczam. Do przygotowania tego typu potrawki Grecy potrafią zużyć pół szklanki oliwy lub nawet więcej. Ja ograniczyłam się tylko do kilku łyżek.

Grecką potrawkę z groszku najlepiej serwować solo lub w towarzystwie dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Przepis pochodzi ze strony Olive Tomato. Dzisiejszy przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią z blogu Mops w kuchni.

Potrawka z ziemniakami i groszkiem

Groszek po grecku


Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki lub 1 większa
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki lub kartonika
  • 500 g mrożonego groszku
  • sól, pieprz i (opcjonalnie) cukier do smaku

Jak zrobić groszek po grecku?


Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jak na zupę). Na patelni (najlepiej wybrać patelnię z wyższym brzegiem) rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę i ziemniaki, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dolewamy około 1/4-1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy, gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmie to około 20-30 minut w zależności od użytej odmiany ziemniaków. W połowie gotowania dorzucamy na patelnię mrożony groszek. Pod koniec dodajemy koperek, gotujemy chwilkę bez przykrycia. Próbujemy naszej potrawki i w razie potrzeby ponownie przyprawiamy. Jeśli pomidory są dość kwaśne, warto dodać troszkę cukru (lub erytolu, miodu) dla zrównoważenia smaku. Ja nie dodawałam żadnego słodzidła, ponieważ sam groszek i marchewka były już słodkie.

Potrawkę z groszku podajemy z dodatkiem pieczywa. Można ją także serwować jako dodatek do głównego dania.

Grecka potrawka przepis
Groszek po grecku

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy:

  1. takiego groszku jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. również przepadam za tego typu prostymi, ale pełnymi smaku potrawami. przepis do zapisania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba padnę ze śmiechu! Mój kochany tato zrobił właśnie takie coś z przepisu z gazety kolorowej dla pań. Też zmniejszył ilość tłuszczu i narzekał, że gdyby się trzymać przepisu oryginalnego, za nic nie dałoby się zjeść. Jedyna różnica to użycie groszku z puszki zamiast mrożonego chociaż miał być właśnie mrożony wg przepisu. Nie mam pojęcia z jakiej gazety, widziałam tylko przepis wycięty.
    Pozdrawiam.
    Marta/migotka21

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje :). A greckie smaki uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię takie dania. Szczególnie teraz, gdy mam coraz mniej czasu na gotowanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP