Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 17 czerwca 2017

Ziemniaki cajun

Ziemniaki pikantne z piekarnika
Ziemniaki cajun

Dzień dobry,

Ukręciliście już sobie mieszankę przypraw cajun? Jeśli macie ją jeszcze w szafce, to zachęcam do wypróbowania kolejnego mega fajnego przepisu. Po batatach cajun przyszła kolej na młode  polskie ziemniaki w tej pysznej przyprawie. Dla mnie biją one na głowę pieczone słodkie ziemniaki. Są lekko pikantne i bardzo armatyczne. Z sosem tzatziki smakują wyjątkowo dobrze.

Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na blogu zaszły spore zmiany. Mam nadzieję, że nowa odsłona Filozofii Smaku przypadnie Wam do gustu, zarówno pod względem estetyki, jak i funkcjonalności. Więcej napiszę Wam po weekendzie. Od razu uprzedzam, że prace nad blogiem trwają ciągle, co za tym idzie mogą występować chwilowe problemy z działaniem obrazkowego menu, które jest w trakcie rozbudowy. 
                                
Ziemniaki młode na ostro

Ziemniaki cajun


Składniki (na 2 porcje):

  • 600 g niedużych młodych ziemniaków wraz ze skórką
  • 2-3 łyżeczki oleju o neutralnym smaku (używam ryżowego)
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki przyprawy cajun 
  • do podania: sos tzatziki na jogurcie lub silken tofu

Jak zrobić ziemniaki cajun?

Ziemniaki dokładnie myjemy (można sobie pomóc szczoteczką do warzyw). Kolejno należy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Malutkie ziemniaki pozostawiamy w całości, troszkę większe kroimy na pół. Ziemniaki umieszczamy w misce, doprawiamy do smaku solą, mieszamy. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawą cajun. Ponownie dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ziemniaki w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią i będą miękkie. W trakcie pieczenia należy je kilka razy przemieszać. Pod koniec warto na kilka minut włączyć funkcję grilla z wentylatorem, aby bardziej przypiec ziemniaczki (w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę). 

Ziemniaki cajun podajemy z dodatkiem dipu, np. z sosem tzatziki. 

Pikantne     
 ziemniaki
Ziemniaki cajun
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

9 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają wspaniale :) ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem robię podobne. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają :) Przyprawy jeszcze nie próbowałam, ale te ziemniaczki bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A pewnie że ukręciłam, ale z innego przepisu,zrobię teraz z Twojego i zjem z batatem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bataty były pyszne w tej przyprawie wiec podejrzewam, że ziemniaczki będą równie dobre. A do czego jeszcze przyprawę można dodać. Do mięsa na pewno, a coś jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie komponuje się z drobiem, krewetkami, ostatnio doprawiałam nią smażoną na patelni ciecierzycę, pieczonego kalafiora.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP